Vertegenwoordigingen van de virtuele valuta Ripple, Bitcoin, Etherum en Litecoin, 13 februari 2018. De Zwitserse regering wil de haalbaarheid onderzoeken van het lanceren van zijn eigen door de staat gesteunde cryptocurrency.

Vertegenwoordigingen van de virtuele valuta Ripple, Bitcoin, Etherum en Litecoin, 13 februari 2018. De Zwitserse regering wil de haalbaarheid onderzoeken van het lanceren van zijn eigen door de staat gesteunde cryptocurrency.

 

Het klinkt als een weddenschap die je niet kunt verliezen. U leent geld aan een lener die een onderpand verstrekt met een hogere waarde dan de lening, en dan verdient u een rente van ongeveer 20 procent. Wat zou er mis kunnen gaan?

 

Dat is het idee achter “DeFi”, of gedecentraliseerde financiering. Dit zijn cryptocurrency-platforms waarmee de ene persoon, een geldschieter, rechtstreeks kan handelen met een andere, een lener, zonder tussenkomst van banken. waar bitcoin kopen online?

 

 

DeFi is enorm gegroeid tijdens de COVID-19 gezondheidscrisis.

 

Leningen op dergelijke platforms zijn sinds maart met meer dan 600 procent gestegen tot $ 3,7 miljard, zegt DeFi Pulse, een branchewebsite. Het zegt dat beleggers op zoek zijn naar een hoger rendement, aangezien de centrale banken de rente hebben verlaagd om economieën te ondersteunen die zijn getroffen door het COVID-19-coronavirus.

 

De DeFi-platforms werken op gratis codediensten. Ze gebruiken informatiesystemen die rentetarieven in realtime verwerken op basis van vraag en aanbod. Sommige experts uit de sector zeggen dat het gemak en de effectiviteit van deze platforms de toekomst zijn van lenen en uitlenen.

 

Maar anderen waarschuwen dat DeFi-operaties hoge risico’s met zich meebrengen.

 

Advocaten en waarnemers zeggen dat de websites een zwakke beveiliging kunnen hebben, waardoor ze openstaan ​​voor computersysteemproblemen en aanvallen. Ze zeggen ook dat de meeste platforms niet zijn getest en werken zonder toezicht van de overheid. Als gevolg hiervan bieden ze gebruikers weinig of geen wettelijke bescherming.

 

In 2017 stopten investeerders miljarden dollars in ICO’s, of initiële muntenaanbiedingen, een manier om cryptocurrency te kopen. Veel cryptobedrijven zamelden geld in door nieuwe “virtuele” munten te maken. Maar de meeste bedrijven kregen niet genoeg investeerders en degenen die wel investeerden, verloren veel geld.

 

“Dit zijn financiële experimenten”, zegt Preston Byrne van het advocatenkantoor Anderson Kill in New York. Hij voegde eraan toe dat de meeste projecten niet echt legaal zijn, maar in de toekomst legaal kunnen worden.

 

DeFi blijft echter in populariteit groeien.

 

Zeven jaar geleden maakte Brice Berdah plannen om halverwege de dertig met pensioen te gaan door middel van traditionele investeringsmethoden. Hij wist dat hij 1,7 miljoen euro zou moeten besparen. tesla aandelen kopen kunnen online.

 

“Mijn plan was om 5 procent van mijn kapitaal te verdienen”, zei hij.

 

Maar een lage rente staat een dergelijk rendement niet toe.

 

“Op mijn 27ste had ik nog maar 0,5 procent van het benodigde bedrag gespaard”, zei Berdah. Hij werkt bij een nieuw bedrijf dat online opslagcentra voor digitale munten maakt. “Het was een duidelijke mislukking.”

 

Om zijn droom te herstellen heeft Berdah zich tot DeFi gewend. Hij heeft zijn pensioenplannen weer gewijzigd.

 

Berdah heeft 90 procent van zijn geld op DeFi ingezet. “Het rendement is ongeveer 20-25 procent over de afgelopen zes maanden … en ik ben net op schema”, zei hij.

 

DeFi is geworteld in een branche die vijandig staat tegenover traditionele financiering. Maar sommige van DeFi’s doelstellingen, zoals lagere bedrijfskosten, hebben de aandacht getrokken van traditionele financieringsmaatschappijen.

 

Grootbanken van hun kant bekijken hoe de nieuwe technologieën kunnen worden gebruikt bij traditionele financiële processen. Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld een nieuwe chef van digitale activa aangesteld om te kijken hoe het kan bestaan ​​op blockchain-technologie, zei een woordvoerder eerder dit jaar.

 

Er is “een werkelijke waarde” aan wat er op deze websites wordt gebouwd, zei Maya Zehavi. Ze is een blockchain-expert en bestuurslid van een Israëlische blockchain-industriegroep.

 

De meeste DeFi-platforms zijn gebaseerd op de ethereum-blockchain. Het is de op een na grootste cryptocurrency na bitcoin.

 

Leningen worden geregistreerd, het geld wordt vrijgegeven en gecontroleerd door contracten. Leners moeten vaak onderpand ondertekenen, ook in cryptocurrency, meestal meer waard dan de leningen die ze aangaan.

 

DeFi is niet voor mensen die snel bang zijn.

 

Een van die leners is Antoine Mouran, een student computerwetenschappen aan de universiteit in Lausanne, Zwitserland.

 

“Mijn portefeuille is een paar duizend dollar,” vertelde de 18-jarige aan persbureau Reuters. Ze voegde eraan toe: “Ik handel voor de lol, om nieuwe technologieën te ontdekken, zoals gedecentraliseerde financiering.”